Смажені пиріжки на кефірі: найпростіше і вдале тісто, соковита начинка, пиріжки виходять м’які і повітряні!
Смажені пиріжки з капустою. Найпростіше і швидке тісто на кефірі і соковита сезонна начинка з молодої капусти. Пиріжки пишні, тісто м’яке!
Начинка
Тісто замішується швидко, тому в першу чергу зручно зробити начинку. Може бути будь-яка несолодка начинка. Я зроблю з молодої капусти.
Нашатковану капусту змішую з сіллю і цукром. “Стару” капусту потрібно буде добре пом’яти руками.
Вливаю молоко і додаю масло.
Сковороду переношу на плиту і готую приблизно 15 хвилин. Капуста стане м’якою, смачна. В кінці збільшую температуру і випарюю рідину.
Додаю рубані яйця і кріп. Добре перемішую. За смаком можна додати сіль.
Тісто
У миску для замішування тіста вливаю кефір, додаю сметану, жовток, сіль, цукор і вливаю масло.
Добре перемішуємо вінчиком.
Невелику частину борошна змішую з содою. Всипаю в миску і перемішую. Тісто стане пишним від реакції кефіру з содою.
Тепер додаю муку і замішую тісто. Вимішую зовсім недовго 1-2 хвилини.
Тісто дуже м’яке, трохи липке.
Тісто змащую маслом, накриваю і залишаю відпочити на 30 хвилин.
Дошку змащую маслом, викладаю на неї тісто і ділю на 18 шматочків. Приблизно за 40 р. Вийде 18 пиріжків середнього розміру.
Шматочки тіста округляю. Накриваю щоб не підсихали.
Тепер можна ліпити пиріжки.
Кульку тесту розкачую в круглий пласт. У центр кладу 1 ст. л з гіркою начинки.
Защіпаю. Шов приглаживаю, а пиріжок притискаю щоб він був завтовшки 1-1. 5 див.
Сформовані пиріжки складаю на змащену дошку під плівку. Тісто зручне, приємне в роботі, еластичне. Якщо буде прилипати, змащуйте руки олією.
Сковороду з олією розігріваю заздалегідь, на середній температурі. Масла в сковороді на 1,5 см.
Опускаю пиріжки швом вниз. Попередньо, потрібно переконатися, що шов добре защипнули. Першими смажу ті пиріжки, які були першими сформовані.
Смажу з двох боків до рум’яності, 1,5. 2 хвилини з кожного боку. Пиріжки здуваються на сковороді, збільшуються в розмірі, тісто пузириться.
Так потрібно посмажити всі пиріжки.
Викладаю їх на паперовий рушник, щоб воно ввібрало зайве масло.
Дуже м’яке тісто, тонке, пропечене і повітряне як пух! Багато соковитої начинки.
Найсмачніші пиріжки ще теплі, але навіть на наступний день вони будуть м’які і смачні.
Рецепт
Тісто:
- 250 мл кефіру 2,5%
- 2 ст. л. сметани
- 1 жовток
- 1/2 ч. л. солі
- 1/2 ч. л. соди
- 1 ч. л. цукру
- 1 ст. л. рослинної олії
- 400 г борошна
Капустяна начинка:
- 500 г капусти
- 2 варених яйця
- 40 мл. молока
- 30 г вершкового масла
- 1/2 ч. л. цукру
- 1/2 ч. л. солі ( за смаком)
- кріп
+ масло для смаження