Город

Зелень і пряні трави на моєму городі. Для чого я їх вирощую?

Люблю всяку городину. Вирощую для салатів, для сушіння на спеції. В магазині спеції не купую, за винятком деяких. Саджу багато різних видів: луки, укропчики різних сортів, базиліки, петрушка коренева і листова, коріандр, селера, салати. За літо насушиваю трави на другому поверсі дачі – там вони добре сохнуть. Розкладаю на столі, полицях. Висохлі рослини збираю в пакети. Восени відводжу і вдома подрібнюю і змішую – готую спеції для м’ясних, рибних страв.

Базилік на першу партію вирощую розсадою будинку. Потім висаджую між рослинами в теплиці. Основним жителям теплиці /томатів, баклажанів, перців/ подобається сусідство з базиліком. Другу партію базиліка висіваю вже в теплиці в ємність. Сходить дружно і зростає міцненьким, не тягнеться. В подальшому цей базилік також потрошку підсаджую до основних культур, а також висаджую в ОГ, коли потеплішає.

Салатні рослини. Вирощувати їх люблю навіть більше, ніж є. . . вони Красиві. І корисні, звичайно. Додаю в салати. Навіть сушу і теж додаю і спеції. А ще роблю сушену добавку до зимових салатів. У сушених салатах є і вітаміни і багато корисних мікроелементів.

На швидку продукцію використовую для посадки кореневу частину магазинних салатів /салат, селера/. Зелень зрізаю, кореневу частину обробляю в слабкому розчині марганцівки і саджу в грунт у теплиці. Зелень дуже швидко наростає. Як я це роблю можна детально подивитися

  • · Салат парниковий. Від посіву до збору врожаю 35-45 днів. Саджу не перший рік. Дуже рясний і швидкорослий. Перший раз посадила цілий ряд в теплиці, по краю гряди з томатами. Так він перший час томати по зростанню обігнав. Не встигала обрізати. Висмикувала, роздала сусідам. Тепер сію трохи, штук 10-15 цілком вистачає на салат. Обрізаю листя, а корінці залишаю в ґрунті і через тиждень починають відростати нові листочки.
  • · Салати – Лолло Росса, Азарт, червоні – Кітеж, Гурман. Сортів багато різних. Містять комплекси вітамінів, мікроелементів. Червоні салати містять йод, необхідний нашому організму.
  • · Рукола – багато сортів – листова капустка – я так її називаю. Обов’язково саджу.
  • · Капуста японська Мізунь /має слабо-гірчичний смак/.
  • · Рорчица листова /наприклад, Червоний гігант/ – подобається її гострота у салатах. До того ж це рослинний фермент, що сприяє переварюванню їжі і джерело комплексу вітамінів.
  • · Листовий селера, черешкова. Зазвичай саджу один раз у два роки. Якщо миші за зиму не з’їдають, чи не замерзнуть восени безсніжжя, вистачає його на два роки. В минулому році – нічого навесні не залишилося. . . чи То миші з’їли, то замерз. Селера корисний для серцево-судинної системи. А також для організму жінок і чоловіків – регулює обмін речовин і благотворно впливає на ендокринні залози.
  • · Петрушка коренева і листова. Саджу по кілька сортів. Якщо пощастить, то теж можна посадити 1 раз в два роки. От як раз зараз росте петрушка второгодка. Вже зрізала зелень кілька разів. Квітконоси обрізаю, щоб не цвіла. Іноді залишаю квітконоси у одного-двох кущиків на насіння.
  • · Кервель – сортів його багато. Дуже смачна пряна зелень, ніжніше петрушки. Дуже красиві різьблені листочки. Обожнюю його. АЛЕ – є сорт навіть з анісовим запахом! ! ! Анісовий запах не люблю. . . Одного разу купила за помилку. Кервель – джерело вітамінів, корисний при захворюваннях ШКТ. У минулому році садила Кервель дієтичний.
  • · Луки всякі. Лук запашний китайський часник, цибулю шашличний, цибуля слизун. . . І інші. . . Які є такі і саджу. Все йде в салат, на сушку для приготування спецій.
  • · Крім того, використовую в салати і сушу перо цибулі, стрілки часнику, часник.
  • · Мангольд, бадилля буряка, моркви – підуть і в салат, і для сушіння. Прекрасні добавки до спецій. Можна додати в банку з томатами при маринуванні пучок листя з черешками моркви. Виходить дуже смачний маринад. Помідори – супер! ! !

У минулому році така історія вийшла з цими луками. . . Посадила я ранньою весною, поки земля ще була волога в рядках між полуницею різні види цибулі. Зійшли добре. Я радію – зростає цибулька. У міжряддях разом з ним – трошки бур’янів наросло. Думаю – потім акуратно сапаю, коли підросте цибулька. Поки я займалася в теплиці, чоловік прополов грядку полуниці. . . Всі луки підсмикнув і разом з бур’янами викинув на компостну купу. . . «Я, – каже, – полуницю прополов». Ось такі справи. . . Помічник))). Пішла на компостну купу, поперебирала травичку, назбирала пучочек вирваного цибулі, встромила його знову в гряду. Але основна маса лука була знищена. Сама винна – не попередила чоловіка про цибулю. . .

Яка ще зелень корисна росте на моєму городі? Звичайно – для чаю! ! !

  • · Меліса лимонна Ісідора
  • · М’ята Москвичка, М’ята перцева Кубанська
  • · Материнка /орегано/ два виду
  • · Звіробій продірявлений
  • · Валеріана – періодично викопую, мою кореневища і роблю настоянку, в аптеці не купую. Донька заварює сушені кореневища в чай.
  • · Квіти календули
  • · Квіти настурції
  • · Квіти півонії
  • · Квіти Ехінацеї пурпурової
  • · Крім того збираю листя чорної смородини, малини, полуниці, суниці, монарди.

Майоран -також використовую і для чаїв і спеції йде.

Меліса – дуже смачна травичка. Корисна для жінок, як і м’ята, – заспокійливу дію.

Меліса. Набирає зелень. Монарда дуже запашна і красива. Так виглядає вона в липні. Валеріана. Росте кущик 1-2 роки, потім викопую, висушую для чаю, а також готую настоянку. Звіробій продірявлений. Ехінацея лікарська пурпурова. Готую з неї лікувальну настоянку. Настурція. Квіти можна додавати в салати, заварювати чай, сушити для добавок в зимові чаї. Півонії. Поки ще набирають бутони. Це

Квіти півонії сушу, використовую як добавку в чаї, як заспокійливий лікарський чай разом з м’ятою й мелісою. Ще набиваю сухими пелюстками маленьку подушечку і кладу поруч з ліжком. Подобається насипати сушені пелюстки в прозору вазу – довго зберігають і випаровують приємний аромат.

Всі ці трави і листя чагарників збираю та сушу. Використовую за призначенням та для приготування трав’яних чаїв.

Крім того, готую настоянки з квітів календули, звіробою, ехінацеї пурпурової, монарди, коренів валеріани.

Навесні, як приїжджаємо на дачу, відразу заварюю трав’яний чай. Якщо зелені ще немає, то використовую гілочки смородини, малини, додаю торішні сушені трави – мелісу, м’яту, листя смородини, малини. А влітку без трав’яного чаю – не уявляю собі дачі. Заварю, настоїться і п’ю у кріслі під яблунею. Це – казка! ! !