
Тяга до певних продуктів може говорити не тільки про дефіцит певних вітамінів і мінералів в організмі, про це докладніше тут bvshop.com.ua, пристрасті можуть розповісти також і про вплив реклами на вашу споживчу поведінку, наявність особистих уподобань і смаків. Крім того, це може бути пов’язане і з соціальними факторами, статусом, належністю до якоїсь спільноти.
Чинники, що викликають тяга до певної їжі
- Фізіологічні потреби
Тяга до деяких продуктів може говорити про те, що організму не вистачає певних поживних речовин. Наприклад, бажання їсти м’ясо може говорити про нестачу білка, а бажання солодкого – про нестачу вуглеводів.
- Емоційний стан
Деякі люди їдять у відповідь на стрес, нудьгу чи тривогу. До найпоширеніших «заїдавців» відносяться цукерки, булочки, чіпси, морозиво.
- Харчові пристрасті
У багатьох людей є певні продукти, які вони люблять найбільше і які викликають у них потяг, незалежно від фізіологічних чи емоційних факторів.
- Культурні та соціальні фактори
Деякі продукти можуть бути пов’язані з особистими або культурними традиціями, що може призводити до потягу до них у певний час року або в певних ситуаціях. Мандарини у грудні, смажені сосиски у походах, глінтвейн восени, кавун у серпні тощо.
Про що говорять харчові уподобання
Тяга до м’яса може вказувати на дефіцит білка або заліза в організмі, а також, наприклад, бажання отримати відчуття ситості та задоволення.
Тяга до солодкого може бути пов’язана з нестачею магнію і хрому, а також емоційним стресом або депресією, коли людина хоче, як би втішити себе смачненькою.
Потяг до алкоголю може говорити про дефіцит вітамінів групи B, а також про прагнення уникнути негативних емоцій або зняти напругу.
Нижче ми зібрали найпоширеніші взаємозв’язки продуктів та дефіциту в організмі:
Кава, шоколад, гречка – дефіцит магнію.
Сир, молоко, кефір – дефіцит кальцію.
Морепродукти – дефіцит йоду.
Червоне м’ясо, бобові, родзинки, буряк – дефіцит заліза.
Горіхи, фісташки – дефіцит магнію або цинку.
Солодощі – дефіцит хрому.
Сіль – дефіцит натрію.
Яйця, тунець – дефіцит вітаміну D.
Цитрусові, капуста, червоний перець – дефіцит вітаміну C.
Курка – дефіцит білка.
Цибуля, часник – дефіцит сірки.
Морква – дефіцит бета-каротину.
Печінка – дефіцит вітаміну A.
Риба, насіння льону – дефіцит Омега-3 жирних кислот.
Спаржа – дефіцит фолату.
Темний шоколад – дефіцит заліза та магнію.
Авокадо – дефіцит калію та магнію.
Банани – дефіцит калію.
Желатин – дефіцит колагену та білка.
Зелений горошок – дефіцит вітаміну С та заліза.
Зелений чай, ягоди – дефіцит антиоксидантів.
Вівсянка – дефіцит клітковини та білка.
Пиво – дефіцит вітамінів групи В.
Рікотта – дефіцит кальцію та білка.
Насіння гарбуза – дефіцит цинку та магнію.
Яблука – дефіцит вітаміну C та клітковини.
Деякі незвичайні харчові пристрасті можуть вказувати на дефіцит певних вітамінів або мінералів в організмі. Наприклад, потяг до землі у вагітних може бути пов’язана з дефіцитом заліза, а потяг до льоду – з дефіцитом заліза та цинку.
У будь-якому випадку, якщо у вас виникають незвичайні харчові пристрасті, краще звернутися до лікаря або дієтологи, щоб з’ясувати причину їх появи і визначити, які продукти можуть допомогти задовольнити потреби організму. Важливо стежити за своїм харчуванням та уважно прислухатися до потреб, щоб підтримувати здоров’я та гарний настрій.